signalstationen

På Hammeren Fyr håndterede man også telegrammer og beskeder til og fra skibe. Før radio, internet og satelitter foregik det ved hjælp af flag. 

I løbet af 1845 begyndte man at benytte “Captain Marryat’s code of Signals”. Systemet bestod af 10 signalflag, der hver repræsenterede et tal fra 0 til 9. 

Systemet indeholdt mere end 28.000 signaler. Som systemerne udviklede sig fik man også flere signaler og det moderne system indeholder op til 356.800 signaler. 

Hver dag sendte man også en liste med de skibe der havde passeret fyret, til børserne i København og Aarhus, så skibsrederne og købmændene vidste hvornår de kunne forvente at deres skibe og varer ankom. 

Med udviklingen af radioer og digitale kommunikation bruger man sjældnere signalflag. Men hvis du en dag står ved en bro og ser et skib sætte flaget “N” så er det altså for at bede bropasseren om at åbne broen.

issignaler

På forsiden af fyret var der monteret et isvarslingssystem. Fire store plader kunne sættes op på en hvide baggrund og skibene kunne så aflæse isforholdene og planlægge deres rute igennem de danske farvand når det var vinter. 

Hvis man kigger godt efter kan man stadig finde udtræk af rust på fyrtårnet der hvor holderne til isvarslingssystemet var monteret.