de næste 150 år

Igennem hundrede af år har danske fyrtårn været nødvendige for at skibene kunne navigere trygt igennem vores sund og bælter.

 Fyrtårn symboliserer styrke, udholdenhed og håb. De har en stor social og historisk betydning, ikke bare for de sejlende men også for lokalesamfundet og de gæster der lægger vejen forbi. 

Fyrtårn som Hammeren Fyr har en rig historie, både kulturelt og teknisk. Med sin høje placering og som et resultat af tidens ypperligste teknologi står tårnet der stadig og kunne tages i brug igen, hvis det var nødvendigt. 

I modsætning til de nedlagte fyr i Svaneke og på Dueodde er selve linsen, fyret og lyskilden intakt og står stort set som da fyret blev slukket i 1990’erne. 

Den kulturelle indflydelse har aldrig været større end den er i dag. Med 40.000 – 50.000 årlige gæster er Hammeren Fyr absolut en af de mere velbesøgte bornholmske attraktioner. 

Men ud over at være en turistattraktion er Hammeren Fyr også et privat hjem og må skrive sig ind på en dansk top-10 som et af de mest fotograferede private hjem her i landet.

TV-optagelser og filmhold fra ind og udland lægger også vejen forbi og i løbet af de seneste år er Hammeren Fyr blevet et fast indslag på landsdækkende TV. Således har TV produktioner fra både DR og TV-2 sendt flere prime time med eller fra fyret.

Fyrets placering og den smukke vej med de mange sving tiltrækker også sportsudøvere og motionister. Cykelløbet Bornfondo, ekstremløbet Fyr til Fyr og motionsløbet Etape Bornholm har alle målstregen udenfor fyret, så flere dage om sommeren høres prusten og udmattelse fra de mange der vil prøve kræfter med den 1000meter lange stigning fra Hammersøen og op til tårnet.

Lyset er måske slukket i en forstand, men den kulturelle flamme brænder stærkere end nogensinde.